همه اشکالات محتوایی و شکلی نمایندگان مردم در مجلس و نخبگان کشور به برنامه ششم
بسم الله الرحمن الرحیم
سال 1394، سال مهمی در تاریخ نظام برنامهریزی کشور ایران از هنگام شروع برنامهریزی بر اساس توسعه غربی میباشد. در این سال دولت یازدهم برنامه ششم توسعه را برای تصویب به مجلس ارائه کرد؛ اما پیش و پس از تصویب این برنامه، اعتراضات گستردهای نسبت به آن وارد شد که در تاریخِ نظام برنامهریزی کشور ایران بیسابقه میباشد؛ امسال، اولین سالی است که یک برنامه 5 سالهی توسعه، مورد اعتراض گستردهی نخبگان از حیث مباحث محتوایی قرار گرفته است. ایرادات محتوایی شامل موضوعات متنوع و گستردهای مانند نادیدهگرفتن مسأله الگوی پیشرفت اسلامی در تدوین این برنامه، بیتوجهی به مسائل فرهنگی، عدم تناسب برنامه با سیاستهای اقتصاد مقاومتی و سیاستهای ابلاغی برنامه ششم، بیتوجهی به مسائل ایثارگران و جانبازان و ... میباشد.
البته نوآوری دولت یازدهم در تدوین برنامه ششم توسعه، منجر به اعتراضات دیگری از نوع اعتراضات شکلی نیز شد. دولت یازدهم برخلاف گذشته، چیزی به نام برنامه را تقدیم مجلس نکرده است؛ بلکه احکام مورد نیازِ اجرای برنامه را به صورت یک کتابچه با 30 حکم برای تصویب به صحن بهارستان برده است. به عبارت بهتر دولت برنامهای که در 5 سال آینده اجرا میکند را به مجلس ارائه نکرده، بلکه احکامی را برای تصویب به صحن برده که موانع اجرای برنامه دولت را از میان برمیدارند و نیازی نیست که مجلس در روند تصویب برنامه 5 ساله دولت قرار گیرد. این امر نیز منجر به اعتراضاتی شد.
در این گزارش برآنیم تا اعتراضات محتوایی و سپس اعتراضات شکلی را گزارش میدهیم.
اعتراضات محتوایی:
4. کوثری: حذف بسیج از برنامه ششم توسعه مصداق نفوذ است (حذف بسیج از برنامه ششم)
6. صلاحی: حذف سیاست های جمعیتی از برنامه ششم قابل قبول نیست/ مسئولان با اختصاص ردیف بودجه پایدار طرح جامع جمعیت را اجرایی کنند. (بیتوجهی به سیاستهای کلی جمعیت در برنامه ششم)
7. حذف تسهیلات ایثارگران از لایحه برنامه ششم توسعه (بیتوجهی به امور ایثارگران در برنامه ششم توسعه)
11. عدم توجه دولت به مفاهیم الگوی پیشرفت اسلامی در تدوین برنامه ششم/ محمدرضا
پور ابراهیمی نماینده مردم کرمان از عدم لحاظ مقاومسازی اقتصاد در این لایحه ابراز
نگرانی کرد (بیتوجهی به مقاومسازی اقتصاد و الگوی پیشرفت اسلامی در برنامه ششم توسعه)
17. حجتالاسلام غلامی مطرح کرد: تحقیر فرهنگ در برنامه ششم توسعه/ شورای عالی انقلاب فرهنگی تماشاگر نباشد
19. انتقاد شدید رئیس انجمن ارگانیک ایران از نوبخت به خاطر تجاری سازی تراریختهها در اتاق بازرگانی(بی توجهی به سلامت و امنیت در برنامه ششم)
27. سخنگوی کمیسیون اجتماعی: بیتوجهی به مدیریت آسیبهای اجتماعی در لایحه برنامه ششم
28. در نشست مغایرت های برنامه ششم توسعه با اسناد بالادستی و الگوی اسلامی ایرانی/ کشوری مطرح کرد: لایحه پیشنهادی برنامه ششم بستر قانونی برای انواع نفوذ فراهم می کند
اعتراضات شکلی:
2. عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در گفتوگو با آناج: دولتمردان از روی رفع تکلیف لایحه تدوین می کنند/ در برنامه ششم توسعه به بحران های اجتماعی توجه نشده بود
3. نماینده مردم تهران گفت: در برنامه ششم توسعه خواستهها، مطالبات و نیازهای واقعی زنان مشاهده نمیشود.
5. افشاگری توکلی از اقدام غیرقانونی دولت/ نوبخت: سند ۱۳۰۰صفحهای برنامه ششم را به مجلس میدهیم.
6. مصباحی مقدم: دولت برنامه ششم را به مقاله تبدیل کرد.12. برنامه ششم بر اساس تعریف علمی و قانونی، برنامه نیست. عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه لایحهای که اکنون دولت در قالب برنامه ششم به مجلس داده، تعریف علمی و قانونی در چارچوب برنامه ندارد، گفت: سرانجام بسته خروج از رکود دولت معلوم نشد.
13. کوچک زاده : میخواهند کشور را با سلیقه و بدون برنامه اداره کنند / لایحه برنامه ششم اصلا برنامه نیست.